Premenstrueel syndroom (PMS)

ls je elke maand (cyclus) voor je menstruatie lichamelijke en psychische klachten hebt, zou het heel goed kunnen dat je PMS hebt. Er zijn wel 150 klachten die in verband worden gebracht met PMS: lichamelijke en psychische klachten, zoals pijnlijke borsten, opgeblazen gevoel, buikkrampen, rugpijn, acné, somberheid, snel geïrriteerd zijn, stemmingswisselingen, snel huilen, angsten hebben, boosheid (soms tot aan agressie toe), slaapproblemen, hoofdpijn en/of migraine. Deze klachten kunnen tijdens die dagen een behoorlijke impact hebben op je functioneren en op de relatie met je partner, je kinderen, vrienden en collega’s.

Menstruatieklachten

Een normale menstruatiecyclus duurt tussen de 21 en 35 dagen. Als gevolg van hormoonveranderingen die in een bepaalde levensfase plaatsvinden, kan je cyclus anders zijn of worden. Sommige vrouwen hebben een lange cyclus, bv. om de 6 tot 8 weken en soms nog langer. Je hebt weinig menstruaties en dit kan ook je vruchtbaarheid beïnvloeden.

Of je wordt maar niet ongesteld nadat je bent gestopt met de pil.

Menstruatieklachten kunnen ook de eerste tekenen zijn van de beginnende overgang. Ongeveer vanaf je 40e maakt je lichaam minder hormonen aan. Hierdoor kunnen de menstruaties onregelmatig worden en soms gepaard gaan met heftig bloedverlies.

Onder- en overgewicht hebben ook invloed op je cyclus, net zoals fanatiek sporten.

Het kan een puzzel zijn om uit te zoeken wat wel en wat niet wordt veroorzaakt door de hormoonschommelingen en wat de invloeden zijn van voeding en leefstijl. Aangezien je als vrouw zoveel jaren menstrueert, is het goed om je klachten serieus te nemen en op zoek te gaan naar wat er aan de hand is, en wat je er zelf aan kunt doen.