Overgang

Elke vrouw is uniek en beleeft deze levensfase op haar eigen unieke manier. Het kan een boeiende levensfase zijn, waarin je inspiratie opdoet en nieuwe uitdagingen aangaat. Door kennis en inzicht op te doen, kun je op tijd beginnen met goede zorg voor jezelf en werken aan behoud en verbetering van je dagelijkse vitaliteit en gezondheid.

Veel mensen denken dat je in de overgang bent als je niet meer menstrueert en opvliegers hebt. De overgang begint echter vaak al voorzichtig rond je 40e. De eierstokken houden langzaam op met de productie van hormonen, zoals oestrogeen. De menstruatie wordt onregelmatig en stopt uiteindelijk helemaal. Dit lichamelijke proces brengt hormoonschommelingen met zich mee. Die schommelingen kunnen gepaard gaan met diverse mentale en fysieke verschijnselen. Je draagkracht kan flink onder druk komen te staan. Wellicht raak je sneller uit balans.

De eerste klachten zijn vaak stemmingswisselingen, vermoeidheid, stijve of pijnlijke gewrichten en slecht slapen. Je menstruatie kan nog een paar jaar regelmatig zijn. Iedere vrouw is uniek en zal dan ook anders reageren op deze fase in haar leven. Bovendien is dit een fase waarin er vaak ook veranderingen zijn op andere vlakken, zoals bv. kinderen in de puberteit, ze gaan het huis uit, zorg voor ouder wordende ouders.
Zoveel ballen om in de lucht te houden! Blijft er nog wel tijd over voor jezelf?

Gewichtstoename is een veel voorkomend verschijnsel in en na de overgang. Daarbij spelen diverse factoren een rol zoals een disbalans in hormonen, het ouder worden, leefstijl en erfelijkheid. Door schommelingen in de hormoonspiegels kunnen signalen van honger en verzadiging in de war raken. Hierdoor kan het zijn dat je meer eetlust krijgt. Dit alles heeft als effect dat je lichaam gemakkelijker vet opslaat.

Klachten als slecht slapen, opvliegers, nachtelijke transpiratie, vermoeidheid, gewichtstoename en vergeetachtigheid lijken door de overgang veroorzaakt te worden, evenals onregelmatige menstruaties, met soms heel veel bloedverlies; en ook andere klachten kunnen ermee te maken hebben. Er kunnen ook andere oorzaken zijn, vaak is het een combinatie.